De normale lichaamstemperatuur van de mens is gemiddeld 37°C. De temperatuur is in de morgen iets lager. Gedurende de dag trekt dit bij. Het is niet zo dat je meteen spreekt van koorts wanneer je een hogere temperatuur hebt dan 37,5 graden. Pas bij een temperatuur van meer dan 38°C praat men over koorts. Op koorts.org is meer informatie te lezen over koorts. Er zijn verscheidene wijzen om koorts te bepalen. De meeste betrouwbare wijze om de koorts te bepalen is via de anus. Je krijgt geen exacte indicatie als je aan de buitenzijde van het lichaam een meting doet.

Wat is koorts precies?
Koorts is geen aandoening, maar slechts een reactie van het lichaam. Ons lichaam verhoogt de temperatuur als het vermoed dat er iets aan de hand is. Heb je last van een ontstekingsreactie ergens in jouw lichaam dan zal de temperatuur meer worden. Dit doet het lichaam om het probleem sneller te behandelen. De verbranding wordt verhoogd en hierdoor zal je lichaam de omloop van bloed sneller laten gaan en kunnen cellen sneller herstellen. De temperatuur van het lichaam gaat hierdoor omhoog. De persoon krijgt het hierdoor warmer.

Symptomen van koorts
Koorts gaat meest samen met slecht te pas voelen en kan met koortswerende middelen zoals paracetamol worden tegengegaan. De symptomen zijn meestal een gevoel van slecht te pas zijn, vermoeidheid, concentratieproblemen en een verminderde eetlust. Een beginnende koorts gaat samen met een bleke huid, rillen van het lichaam, koud voelen en klappertanden. In een warme omgeving of met hoge koorts kan de persoon het erg warm krijgen en beginnen met zweten.

Het lichaam moet zo spoedig mogelijk gekoeld worden als de temperatuur boven de 40,5 °C wordt. Je kunt sterven aan de gevolgen van te hoge koorts. probeer meteen verkoeling te zoeken wanneer je koorts hebt. Stel dan in alle gevallen een arts op de hoogte. De klachten moeten zo spoedig mogelijk behandeld worden.