Je denkt er misschien niet vaak bij na, maar onze tong is echt onmisbaar. Hij helpt ons communiceren met anderen, hij laat ons eten lekker smaken en eten überhaupt binnen te krijgen en niet te vergeten: de tong helpt ons ook liefde voor een ander kenbaar te maken. De tong is onze beste vriend en maakt veel leuke dingen in het leven mogelijk.

Eigenschappen

Wist je dat je tong de meest flexibele spier in je lichaam is? Dat merk je eigenlijk al als je er verschillende vormen mee wilt maken. Je kan het zo gek niet bedenken en jou tong past zich aan. Je moet er echter wel met beleid mee om moet gaan, want je tong is – op de vingertoppen na – het meest gevoelige deel van het lichaam. Hij is gemiddeld zo’n 4,28 centimeter lang de enige spier die zo vrij te zien is in het lichaam. Helaas heeft de tong ook een valkuil en dat is dat hij ervoor zorgt dat we vet eten zo lekker vinden. Dit is waarschijnlijk nog een overblijfsel van de evolutie. Vroeger moest men veel vet opslaan voor moeilijkere tijden. Zware tijden in die omvang komen nu gelukkig niet meer voor in Nederland, maar dat heeft onze tong dus nog niet opgemerkt.

Wat zit er allemaal op je tong?

Je tong is bedekt met duizenden, rode smaakpapillen achter op je tong. Hiermee onderscheid je zuur, zoet, zout, bitter en umami (scherp). Deze smaakpapillen worden ongeveer elke week vernieuwd. Veel mensen hebben een tong die achterop is bedekt met een witte laag slijm. Deze laag is bijna niet weg te poetsen. Heb je hem weten weg te poetsen, dan is de kans groot dat je de slijmlaag er weer terug op poetst.
Slechte adem
Sommige mensen hebben altijd last van een slechte adem. Vaak zijn het de afvalstoffen van bacteriën die in je mond leven, maar een slechte adem kan veel meer oorzaken hebben. Een slecht gebit, een vieze mond (tandplak), of de maag kan een oorzaak zijn. Als je last hebt van een structurele slechte adem wordt aangeraden eens langs gaan bij de mondhygiëniste.

Ben je woonachtig in Brabant, ga dan eens langs bij de mondhygiëniste Breda, Ingrid Van Oploo. Zij is te vinden op het volgende adres:
Ingrid Van Oploo

Nieuwe Dreef 37
4851 BR Ulvenhout
Telefoon: 076 561 1049