Een ongeluk zit in een klein hoekje, helemaal in Nederland is een aanrijding of ongeval niet heel versassend. Nederland is een klein landje, maar we hebben wel ontzettend veel deelnemers in het verkeer. Zowel met gemotoriseerde voertuigen als met fietsers gebeuren ongevallen. Mocht je betrokken zijn bij een ongeval, dan is het fijn dat je voorbereid bent op wat je zou kunnen doen. Iedere situatie is anders, maar je kunt altijd hulp bieden en handelen.

Wat is een verkeersongeval?

Een verkeersongeval kan in allerlei vormen en maten komen. Denk hierbij aan een aanrijding, botsing of overrijding. Ook uit de bocht vliegen, tegen de vangrail aanrijden of achterop een auto botsen zijn allemaal verkeersongevallen. Er zit natuurlijk verschil in de ernst van een ongeval. Zo is het niet zo heel erg als je tegen een paaltje aanrijdt, maar wanneer je met de auto tegen een fietser aanrijdt is het natuurlijk een stuk serieuzer. Er zijn een aantal tips om de kans op een ongeval te verkleinen.

Wat te doen bij een ongeval?

Ben je betrokken bij een ongeval? Weet je wat je dan moet doen? Hier volgen een aantal tips.

Zorg altijd eerst voor je eigen veiligheid, heb je bijvoorbeeld te maken met een auto-ongeluk? Schakel de motor uit, stap uit de auto en zorg voor een veilige plek waar je kunt wachten tot er hulpdiensten ter plekke zijn. Zorg er daarna voor dat de plek van het ongeval veilig is, zet een gevarendriehoek neer, zet de alarmverlichting aan en draag zelf een felgekleurd hesje.

Bel het alarmnummer om de hulpdiensten in te schakelen. Zorg ervoor dat de hulpdiensten goed ter plekke kunnen komen. Vraag hierbij hulp van de omstanders. Heb je een EHBO diploma? Verleen dan eerste hulp aan de slachtoffers tot de hulpdiensten ter plekke zijn. Wanneer alles rustig is kun je gaan kijken naar de schade en een schadeformulier invullen.

Voorbereiding

Het is slim om goed voorbereid de weg op te gaan. Je hoeft natuurlijk niet uit te gaan van het ergste, maar het volgen van een EHBO cursus is altijd verstandig. Het voordeel van een EHBO diploma is dat je altijd en overal weet hoe je moet handelen wanneer er een ongeval plaatsvindt.

Naast een diploma is het ook handig om de volgende producten in de auto te hebben liggen:

  • Een verbandtrommel
  • Een brandblusser
  • Een life-hammer
  • Een schadeformulier