Helpt het daadwerkelijk voor de vindbaarheid indien ik mijn website in Enschede heb draaien? Word ik bijvoorbeeld slechter met mijn website gevonden indien ik kies voor een goedkope budget webhost uit de Verenigde Staten of uit Duitsland? Steeds meer mensen beginnen een website en het wordt steeds goedkoper om jouw website te laten hosten. Echter zie je toch nog vaak dat een goedkope prijs ook direct teruggekoppeld wordt naar de performance van jouw website.

Wat zijn de voordelen van een website die in de buurt gehost wordt?

Het voordeel van webhosting op Nederlandse bodem is het feit dat je weet waar je data staat en wat er met jouw gegevens gebeurd. Ook zijn er diverse onderdelen van invloed op de snelheid van jouw website, echter is een zeer grote factor de afstand van de server tot de werkplek waar je de website probeert te benaderen. Het interweb is nou eenmaal een groot netwerk van routers die de data desegmenteren en segmenteren. Hoe langer de afstand hoe meer tijd het duurt voordat de pakketten aankomen bij jouw router en browser.

Je ziet tegenwoordig dat de zoekmachines proberen om jouw correcte informatie voor te schotelen die ook nog uit jouw buurt komt. Zo zie jij bijvoorbeeld voornamelijk bouwbedrijven in Enschede indien jij in Enschede zoekt op bouwbedrijven. Echter ligt het ook aan de structuur van je website. Een websitebouwer uit Enschede laat je bijvoorbeeld zien hoe gemakkelijk het is om te scoren in Enschede, maar tevens in Amsterdam. Alles draait om een correcte structuur.

Uiteraard hoeft de afstand niet altijd een probleem te zijn. Er zijn diverse oplossingen om jouw website supersnel te tonen in bijvoorbeeld China of de VS. Er bestaan diverse soorten van caching op verschillende servers over de hele wereld. Zo kun je bijvoorbeeld jouw website supersnel laden in China, via de server in die omgeving en in de VS via de server in de VS. Deze methode noemt men een CDN en houdt in principe in dat er een CDN-netwerk met servers over de hele wereld in alle continenten gestationeerd zijn en hier vandaan een gecachte versie van jouw website wordt geladen. Een tweede voordeel van een CDN is dat wanneer jouw website bij de orginele webhoster offline gaat, vanwege een issue met de hardware of configuratie, dan blijft jouw website gewoon online dankzij de cache op alle 28 andere servers.