Welke internetprovider past bij jou? Een stappenplan

Internetproviders schieten als paddenstoelen uit de grond, zo lijkt het wel. Nog steeds blijkt dat er nieuwe bedrijven op de markt komen die vinden dat de huidige manier van internet aanbieden anders (beter?) kan. Maar de ene internetprovider is de andere niet. Welke aanbieder past het beste bij jouw wensen? En waar moet je op letten bij het kiezen voor goedkoop internet ?

Wat zijn internetproviders?

Laten we beginnen met de definitie van internetprovider erbij te pakken. Een internetprovider (of voluit: internet service provider, ISP) biedt internet aan. Tegenwoordig gaat dit internet steeds vaker via glasvezel, wat voor flink hoge snelheden kan zorgen. Niet overal in Nederland is dit glasvezelinternet echter beschikbaar. Maar je komt er gelukkig snel genoeg achter of je in aanmerking komt voor glasvezel: je vult gewoon je postcode in op de website van de internetprovider.

Welke internetproviders heb je?

Alle internetproviders hier opnoemen is wat overbodig, maar de belangrijkste verdienen zeker vermelding. Deze namen zullen je dan ook zeker bekend voorkomen. Wat dacht je van Ziggo, KPN, UPC, Tele2 en Telfort? Daar zit vast geen nieuwe naam tussen. Maar wist je dat ook Vodafone tegenwoordig internet aanbiedt? En niet zomaar internet: met snelheden tot wel 500 Mbps(!) behoort Vodafone tot de snelste internetproviders!

Nederland breedbandland

Nederland telt heel veel internetproviders, dat mag duidelijk zijn. Niet zo gek, want Nederland omarmt internet. We zijn dan weliswaar ietsje gezakt in de laatste jaren, maar staan met ons koude kikkerlandje nog steeds op een respectabele vijfde plek als het gaat om internetsnelheid. Alleen Zuid-Korea, Japan, Hong Kong en Zwitserland blijven ons voor. Gemiddeld halen we een snelheid van 9,9 Mbps. Dat is behoorlijk snel. In minder dan anderhalve minuut kun je daarmee al een complete film downloaden!

Keuzes, keuzes, keuzes!

Nu komt het punt waar je op gewacht hebt: welke internetprovider moet je kiezen? Hiervoor moet je met een paar zaken rekening houden.

Stap 1: Kies het soort internet

Internet draait om snelheid. Afhankelijk van de manier waarop je internet gebruikt (van het versturen van een incidenteel mailtje tot hardcore online gaming), heb je een bepaalde snelheid internet nodig. Tip: kies de snelheid een beetje ruim, want je zult maar net een paar dingen tegelijk online willen doen. Dan wil je niet dat alles hapert.

Stap 2: Kies de extra’s

Tegenwoordig bieden internetproviders vaak veel meer aan dan alleen internet. Zo kun je naast een internetaansluiting ook een vaste telefoon of digitale televisie bij je internetprovider afsluiten. Deze zogeheten internetpakketten zijn vaak een stuk voordeliger dan wanneer je alles apart bij verschillende aanbieders afsluit. Kies dus wat je wilt hebben: alleen internet, internet en bellen, internet en tv of zelfs alles in 1 met internet, tv en bellen.

Bedenk, als je een pakket kiest, ook wat je van de andere producten verlangt. Wat voor soort televisiepakket wil je? Welke zenders kijk je? En hoeveel minuten verwacht je per maand te bellen met je vaste telefoon?

Dan is er nog een belangrijke vraag bij de keuze voor een internetprovider: zit je momenteel aan een abonnement vast of niet? Zo ja, kijk dan wat voor mogelijkheden andere internetproviders bieden in de vorm van een eventuele overstapservice. Ook dit is belangrijk voor je beslissing.

Stap 3: vergelijk de internetproviders

Als het goed is, heb je nu op basis van je eisen en postcode een kort lijstje met internetproviders die het door jou gewenste pakket aan jou kunnen leveren. Dan is het nu zaak om deze internetproviders te vergelijken. Uiteraard kijk je hierbij naar de maandelijkse abonnementskosten (zitten daar alle tv-kanalen en/of belminuten in? Let daar goed op!), maar dat is niet alles. Kijk ook eens goed naar de service die de verschillende internetproviders bieden. Hier is op internet meer dan genoeg over te vinden. Is de klantenservice behulpzaam? Worden klachten goed afgehandeld? En is de verbinding stabiel of valt internet de hele tijd weg (kijk ook in welke gebieden eventuele uitval van internet is). Maandelijks weinig betalen is leuk, maar als het product je niet aanstaat, heb je er alsnog jezelf mee. Vergelijkend warenonderzoek loont dus.

Stap 4: sluit af!

Als je alle voors en tegens hebt afgewogen, zul je hoogstwaarschijnlijk tot één internetprovider zijn gekomen die helemaal past bij jouw wensen, eisen en locatie. Dan rest je niets anders dan het abonnement af te sluiten bij deze internetprovider.

Internetproviders vergelijken loont!

Het lijkt misschien heel wat om alle internetproviders te vergelijken en misschien ben je er ook wel eventjes mee bezig, maar het loont echt. Want een internetabonnement (los, zonder tv of telefoon) kost al snel €250 of meer op jaarbasis. Glasvezel begint al snel bij ruim het dubbele! Dat zijn geen bedragen die je zomaar uitgeeft. En buiten het geld, moet je er in ieder geval een jaar vrijwel elke dag gebruik van maken. Als je dan dagelijks te maken hebt met een service die je niet aanstaat, is het helemaal niet leuk. Kies daarom verstandig en vergelijk de verschillende internetproviders!