Een zwangerschap brengt altijd behoorlijk wat kosten met zich mee. Een groot deel van de medische kosten worden vergoed door je zorgverzekering, maar een pretecho, positiekleding of een zwangerschapscursus zijn voor je eigen rekening. Natuurlijk heb je daarbij ook de kosten van de hele babyuitzet voor je eigen rekening.

Kosten prenatale screening en pretecho

Tijdens je zwangerschap heb je recht op een aantal medische echo’s. Standaard krijg je een echo rond de 12 weken, dit is de termijn echo om de duur van je zwangerschap te bepalen, en een echo bij de 20 weken, dit is om te kijken naar de voortgang en groei van de baby. Is er een medische indicatie voor meerdere echo’s? Dan krijg je deze ook vergoed. Wil je een combinatietest uit laten voeren? Dan is de kans groot dat je deze zelf moet betalen. Vanaf 2015 wordt deze test niet meer vergoed uit de basisverzekering. De kosten voor deze test zijn ongeveer 160 euro.

Wil je graag een pretecho laten maken om je kindje vaker te zien? Of wil je graag het geslacht van je kindje weten? Dan kun je terecht bij verschillende pretecho bureaus. De kosten voor een pretecho liggen tussen de 40 en 130 euro. Afhankelijk van wat voor echo je wilt en hoe lang je zwanger bent.

Kosten positiekleding

Wanneer je positiekleding moet gaan dragen is per vrouw verschillend. Het kan zijn dat bij 13 weken je broeken al niet meer comfortabel zitten, maar de kans dat je pas bij 25 weken zwangerschapskleding moet gaan dragen is er ook. De kosten voor positiekleding zijn heel erg afhankelijk van je smaak. Wil je merkkleding? Dan zul je uiteraard meer betalen dan wanneer je kleding bij wat goedkopere winkels koopt. De meeste positiekleding wordt maar een paar maanden gedragen, daarom kun je vaak mooie tweedehandse positiekleding kopen voor een leuk bedrag. Ga dus op zoek naar verschillende mogelijkheden voordat je zomaar kleding gaat kopen.

Kosten zwangerschapscursus

De kosten van een zwangerschapscursus zijn ook wisselend. Sommige cursussen worden kosteloos aangeboden via de kraamzorg of het ziekenhuis, anderen moet je zelf betalen. Het is dus verschillend wat je betaald. Een borstvoedingscursus zal gemiddeld 25 euro kosten en een cursus zwangerschapsyoga kan wel oplopen tot 200 euro.

Kosten babyuitzet

Ben je benieuwd wat de kosten zijn van een complete babyuitzet? En wat een baby in het eerste jaar kost? Kijk dan eens naar de cijfers van het Nibud. Natuurlijk kun je de babyuitzet zo goedkoop of zo duur mogelijk maken als je zelf wilt. Wanneer je omgeving graag een cadeautje wilt geven voor de geboorte van de baby kun je hen ook vragen of ze iets willen geven wat je kunt gebruiken. Om te voorkomen dat je veel dezelfde spullen krijgt kun je zelfs een lijst met zwangerschapscadeaus opstellen online.