Sommige mensen hebben een stil verlangen om in de zorg te werken. Helemaal in deze tijden waarin de arbeidsmarkt zoveel veranderd is gaan mensen bewuster nadenken over wat ze echt willen. De rollen zijn omgedraaid, daar waar vroeger overal personeel nodig was en de werknemer nog eisen kon stellen, is het nu de werkgever die alle eisen stelt. Niet iedereen ervaart dit als prettig en je ziet dat werknemers bewustere keuzes gaan maken.

Motivatie

Hoe kom je er achter of je de juiste motivatie hebt om in de gezondheidszorg te gaan werken? Los van het niveau of de soort functie. Veel mensen denken dat de motivatie “met mensen werken” voldoende is. Echter is het zo dat het voor de zorg belangrijk is dat de werknemers dienstverlenend en klantgericht zijn. In de zorg werk je niet met producten, je verleent een dienst waarin de cliënt te allen tijde centraal staat.

Pas jij in de zorg?

Om erachter te komen of jij echt in de zorg past staan hier een aantal tips beschreven:

  • Lees jezelf goed in over de zorg en bezoek een open dag van een zorginstelling bij jou in de regio.
  • Bezoek familieleden of kennissen die woonachtig zijn in een zorginstelling, zo kun je een indruk krijgen van hoe het er echt aan toe gaat.
  • Ga het gesprek aan met mensen in je eigen netwerk die werkzaam zijn in de zorg, vraag naar ervaringen over de leuke en minder leuke kanten van deze branche.
  • Houd de vacatures in de gaten in jouw regio, bijvoorbeeld bij thuiszorg Helmond of een zorginstelling in Amsterdam, zodat je kunt kijken of je beschikt over de juiste competenties.
  • Ga vrijwilligerswerk doen in een zorginstelling. Er is veel vraag naar vrijwilligers en je kunt er op deze manier achter komen of het werken in de zorg echt bij je past.
  • Vraag aan je vrienden en familie of zij vinden of je in de zorg past en waarom ze dat vinden. Hier kun je wellicht nieuwe inzichten van krijgen.
  • Wanneer je eenmaal gaat solliciteren kun je toelichten wat je eraan hebt gedaan om erachter te komen of de zorg bij je past, je ervaring met het vrijwilligerswerk kun je beschrijven en je affiniteit met de zorgsector.