Onlangs werd duidelijk dat de woningmarkt langzaam aan het herstellen is. Waarschijnlijk duurt het nog even totdat de markt helemaal is hersteld omdat er eerst een krapte of tekort moet ontstaan. De prijzen van woningen dalen op dit moment en daarom is er van krapte voorlopig geen sprake. De prijzen van koopwoningen zijn in oktober met 4% gedaald ten opzichte van een jaar eerder.

De daling is wel minder dan september, want toen zakten de prijzen nog met 4,1 procent. Opvallend is dat de huizenprijzen in oktober hetzelfde niveau hadden als in 2003. Vijf jaar geleden bereikten de huizenprijzen nog hun piek, waardoor de daling ten opzichte van 2008 zeer groot is. De prijzen zouden op dit moment 20,3 procent lager liggen dan toen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de eerste 10 maanden van 2013 (januari tot oktober) zijn er ruim 84.000 woningen verkocht. Ook hierin is een daling te ontdekken, want in 2012 werden er in deze periode nog 6,7 procent meer huizen aangeschaft. In de oktober zelf werden er wel meer huizen verkocht dan een jaar eerder. Het aantal verkochte woningen nam volgens het Kadaster met 16,7 procent toe.

Effect goedkopere huizen?

De huizenprijzen dalen op dit moment en dat houdt in dat starters minder geld kwijt zijn aan het kopen van de woning. Hierdoor kan eventueel een groter huis gekocht worden of sommigen besteden het overgebleven budget liever aan de woning. Het is zo mogelijk om hem helemaal naar eigen wens aan te passen zoals het inbouwen van een nieuwe keuken.

Natuurlijk kun je ook het huis luxer maken door de inbouw van een deur die automatisch open of dicht gaat met behulp van elektromagneet. Ook kun je bijvoorbeeld de verlichting of de gordijnen bedienen met een app. Bekijk de mogelijkheden in woonbladen of woonblogs.