Steeds meer mensen kiezen er vandaag de dag voor om zelf hun erfbelasting aangifte in te vullen. Op het eerste zicht is dat ook helemaal geen probleem. De documenten die u van de belastingdienst zult ontvangen zijn immers vrij helder en alles wat moet worden ingevuld staat haarfijn uitgelegd, alleen is er meer. Het kan namelijk perfect voorkomen dat zaken die in het testament staan opgenomen op vandaag niet langer van kracht zijn. Dat kan gevolgen hebben voor de erfgenaam en de erfbelasting die moet worden betaald. Hoewel het dus zeer eenvoudig kan lijken om een erfbelasting aangifte te doen is dat in de praktijk lang niet altijd het geval.

Aandachtspunten bij het zelf invullen

Wanneer u zelf de aangifte wenst in te vullen zijn er een paar punten waar u rekening mee zult willen houden. In eerste instantie zijn er namelijk uiteraard de bezittingen die worden overgelaten, maar daarnaast is er in bepaalde gevallen ook sprake van schulden. Door het accepteren van de erfenis accepteert u niet alleen de bezittingen en de gelden die beschikbaar zijn, daarnaast worden ook de schulden overgenomen. Het is wat dat betreft dan ook zeer belangrijk om een zo gedetailleerd mogelijk beeld te krijgen van de volledige financiële situatie van de overledene. Alleen op die manier voorkomt u om voor vervelende verrassingen te komen te staan. Hou bij het zelf invullen van de erfbelasting aangifte dus in ieder geval altijd rekening met zowel de eigendommen als de schulden.

Een beroep doen op een belastingadviseur

In het merendeel van de gevallen wordt het aangeraden om voor het invullen van de erfbelasting aangifte een beroep te doen op een ervaren belastingadviseur Deze persoon kan u helpen om vervelende addertjes onder het gras te vinden en kan er bijgevolg voor zorgen dat u heel veel geld kunt besparen. Veel mensen willen op een dergelijke professional geen beroep doen omdat hij wat geld kan kosten, maar in de praktijk kan hij u vooral veel geld besparen!