De meeste personen hebben wel eens van de ziekte van Lyme gehoord. Veel personen weten hoe het wordt veroorzaakt. Een tekenbeet is de oorzaak bij de ziekte van Lyme. De spiraalvormige bacterie Borrelia Burgdorferi zorgt voor de infectie. De benaming heeft de ziekte van Lyme te danken aan een gelijknamig plaatsje in Connecticut. Er vond in Lyme, Connecticut een epidemie plaats. Er wordt zo’n 7% van de bevolking per jaar door een teek gebeten. In de oostelijke provincies lopen de meeste personen een beet op.

De Ixodes Ricunus
De teek die het doet is in veel gevallen om de Ixodes Ricunus. Er zijn plus minus 20,000 personen die een rode ring om de tekenbeet zien, maar niet iedere tekenbeet zal een rode ring geven. Een tekenbeet wordt in veel gevallen opgelopen in de zomerperiode. Personen bevinden zich dan regelmatig in een bosrijke omgeving. In een bosrijke omgeving zoals duinen of in een bos kan een teek op je vallen.

Behandeling van de ziekte van Lyme
Het slikken van antibiotica is de behandeling van de ziekte van Lyme. Als je lichamelijke problemen laat zien meld je dan zo vlot mogelijk bij de arts. De behandeling zal beter werken wanneer je eerder aanvangt met de antibiotica

Hoe kun je de teken herkennen?
Je kunt de Lyme ziekte oplopen door een beet van een teek. De teek moet in dit geval besmet zijn met de bacterie borrelia burgdorferi. De teken hebben een uiterlijk dat eruit ziet als platte spinnen. De teken zijn ongeveer 1 tot 3 millimeter groot. De teken bijten zich vast in de dierenhuid of in die van mensen. Het bloed wordt er dan uit gezogen. De teken zijn te vinden in duinen, bossen, heidegebieden en beschutte weilanden maar ook in tuinen en parken. De teken bestaan het hele jaar en zijn dan ook altijd te vinden op deze plekken.