Alles over zorgtoeslag
Iedereen is verplicht om een zorgverzekering te hebben in Nederland.Rond het einde van november krijgen we allemaal weer de polis voor het komende jaar in de brievenbus van onze huidige verzekeraar. Dit is meteen en mooie gelegenheid om te bekijken of de huidige zorgverzekeraar nog wel voldoet aan de eisen en of het misschien niet voordeliger kan.

Sites die daar goed bij kunnen helpen zijn onder andere: Overstappen.nl & Easyswitch.nl. Op deze websites kan je gemakkelijk alle zorgverzekeraars vergelijken.

Want feit blijft dat het veel geld is wat iedere maand weer aan de zorgverzekering betaald moet worden. Voor de mensen die daar wat financiële hulp bij nodig hebben, is de zorgtoeslag in het leven geroepen door de regering.

Wie heeft er recht op zorgtoeslag?
De zorg toeslag is bedoeld om de maandelijkse kosten voor de zorgverzekering te verlichten voor een ieder die dit nodig heeft. Maar om voor deze toeslag in aanmerking te komen, zijn er wel een aantal punten waar aan voldaan moet worden. Zo is er onder andere de leeftijdsgrens van 18 jaar of ouder, het hebben van de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning en mag het inkomen niet te hoog zijn. Er zijn bepaalde grenzen aan het inkomen gesteld en deze zijn niet hetzelfde voor singles of echtparen/gezinnen. Iedereen die wil weten of hij/zij in aanmerking komt voor zorgtoeslag en hoeveel zorgtoeslag dat dan (bij benadering) zou zijn, kan dit berekenen op de de website van de Belastingdienst.

Zorgtoeslag aanvragen
Een zorgtoeslag wordt niet automatisch toegekend.Dit zal zelf aangevraagd moeten worden. Mocht je denken recht te hebben op zorgtoeslag, dan kan dit vrij eenvoudig aangevraagd worden op de website van de Belastingdienst.De zorgtoeslag wordt namelijk gebaseerd op de gegevens die de Belastingdienst heeft.

Let op: zorgtoeslag is een voorschot!
De zorg toeslag die iedere maand uitgekeerd wordt nadat de toeslag is toegekend door de belastingdienst, moet gezien worden als een voorschot. Dit voorschot komt tot stand door een schatting van het jaarinkomen die de Belastingdienst maakt aan de hand van de beschikbare gegevens. Mocht achteraf het jaarinkomen lager uitgevallen zijn, dan zal er extra zorgtoeslag ontvangen worden.Maar andersom werkt het ook zo, bij een hoger genoten inkomen dan voorzien was, zal er een terugvordering plaatsvinden en moet het teveel ontvangen bedrag terugbetaald worden. Het is dus wel belangrijk om de gegevens altijd correct en up to date te hebben bij de belastingdienst om verrassingen te voorkomen.