Jaarlijks heeft één op de duizend Nederlanders te maken met een hartstilstand. Dat lijkt misschien niet zo veel, maar dat zijn jaarlijks toch een hoop mensen. Het is daarom belangrijk dat je het één en ander weet over hartstilstanden en wat je zou kunnen doen om direct te hulp te schieten. De AED is een belangrijk hulpmiddel om een leven te redden wanneer iemand een hartstilstand krijgt. Iedereen heeft ze wel eens zien hangen, maar weinig mensen weten wat ze ermee moeten doen. In dit artikel wordt de basis uitgelegd, want je weet nooit in wat voor situaties je terecht kunt komen.

Reis je regelmatig met de trein? Dan moet het je vast wel eens zijn opgevallen dat er op veel stations een AED hangt. Naast treinstations vind je ze ook bij scholen, sportverenigingen, buuthuizen en andere openbare ruimten waar veel mensen bij elkaar komen. Helaas weten weinig mensen wat een AED is, ze weten nog net dat het een hulpmiddel is bij hartproblemen. Deze kennis zou uitgebreid moeten worden.

Wat doet een AED?

Een AED is een defibrillator die levens kan redden wanneer iemand een hartstilstand krijgt. Bij een hartstilstand is het hart meestal niet helemaal gestopt, maar de bewegingen van het hart zijn niet toereikend om het bloed goed rond te kunnen pompen. Een AED is een hulpmiddel wat je kunt gebruiken om het hartritme terug te vinden. De AED doet zelf het werk en reageert alleen wanneer en hoe dat nodig is. Dit maakt dat iedereen een AED kan gebruiken. Het apparaat dient een schok toe die het hart helpt om het juiste ritme weer terug te vinden. Hoe sneller het hartritme is hersteld, hoe kleiner de schade aan de hersenen en het lichaam is.

16.000 slachtoffers per jaar

Je denkt misschien dat de kans niet heel groot is dat je ooit betrokken raakt bij een hartstilstand, maar deze kans is best groot. Zoals eerder beschreven heeft ongeveer één op de duizend Nederlanders per jaar kans om een hartstilstand te krijgen. Vaak wordt gedacht dat een hartstilstand fataal is, maar dit niet altijd waar. Wanneer er binnen zes minuten goed gehandeld wordt met een AED en reanimatie wordt de overlevingskans flink vergroot. De kans op overleven gaat dan van 10 procent naar 70 procent. Zorg dus dat je altijd te hulp schiet op het moment dat iemand een hartstilstand krijgt.