Een Automatische Externe Defibrillator ook wel AED genoemd, gebruik je enkel bij levensbedreigende situaties die met het hart te maken hebben. Dit apparaat gebruik je wanneer er problemen zijn met het hartritme of deze helemaal niet meer klopt.

De werking van een AED

De AED beschikt over twee verschillende elektroden welke je op de ontblote borstkas van het slachtoffer moet plakken. Wanneer de elektroden eenmaal zijn aangesloten zal het apparaat (mits deze aan staat) het hart ritme meten.

Het handige aan dit apparaat is dat het precies verteld wat de gebruiker van het apparaat moet doen. Er is namelijk een stappenplan wat het apparaat kan uitspreken. Als eerst zal het apparaat aangeven of de reanimatie handelingen doorgezet moeten worden of dat er een elektrische schok toegediend moet worden. Het AED apparaat is voorzien van beveiliging zodat er alleen een schok gegeven kan worden wanneer dit ook echt nodig is. Er kan dus geen misbruik van gemaakt worden.

De 6-minutenzone

Overal in Nederland moet het mogelijk zijn om binnen 6-minuten op iedere mogelijke locatie een AED ter plaatsen te hebben. Zodra er 112 wordt gebeld en een defibrillator is gewenst, gaan de alarmbellen rinkelen en worden alle vrijwillige hulpverleners in de buurt opgeroepen om te gaan helpen. Zij krijgen hierbij een sms met het dringende verzoek om direct naar het slachtoffer te gaan of eerst een AED op te halen.

AED beschermen tegen diefstal

Om wat voor reden dan ook worden er wel eens AED’s gejat. Joost mag weten waarom maar het gebeurt. Je kunt dit apparaat op verschillende manieren beschermen. Zorg er ten eerste voor dat de AED in een met cijfercode beveiligde kast hangt. Ten tweede moet je er voor zorgen dat het apparaat in het zicht van camera’s hangt waar goede verlichting is.

Om leren gaan met een AED?

In principe moet iedereen om kunnen gaan met een AED door middel van het stappenplan wat het apparaat kan oplezen. Maar toch kan het handig zijn om hier een EHBO cursus voor te volgen zodat je er beter op bent voorbereid. Dit apparaat gebruik je namelijk alleen in ernstige gevallen waarbij mensen vaak onzeker worden en niet weten wat zij moeten doen. In dit geval heb je twee mogelijkheden, je kunt namelijk een EHBO cursus of BHV cursus volgen. Het verschil hiervan is dat BHV meer gericht is op bedrijven. Je leert hier dus ook hoe je bijvoorbeeld  een gebouw moet ontruimen. Bij een EHBO cursus leer je tevens om te gaan met kleine ongelukjes zoals een snee of een brandwondje. Een ding is zeker; je doet aan beide cursussen goed om ze te volgen. In veel gevallen kun je zelfs kosten declareren bij je zorgverzekeraar of werkgever. Vanuit de overheid wordt dit natuurlijk alleen maar als positief gezien. Na een ongeluk of tijdens een levensbedreigende situatie telt elke seconde. Iedere seconde die jij dan kunt helpen kan van levensbelang zijn.