Op internet struikel je over de aanbieders voor scriptiehulp, het nakijken van verslagen en scriptiebegeleiding. Een zoekopdracht met het woord ”scriptie nakijken” levert tientallen resultaten op en bij de KvK zijn er 137 bedrijven geregistreerd als scriptiebureau. Het is verstandig om uitgebreid informatie op te doen over de bureaus en particuliere aanbieders die je hebt zien langskomen op internet. Dit omdat de kwaliteit tussen de bureaus sterk kan verschillen. Het nakijken van scripties is een moeilijk vak. Niet veel mensen kunnen het. Van degenen die bekwaam zijn, is slechts een fractie ook heel goed. Er komt namelijk veel kijken bij scriptiecorrectie. Je moet scherp zijn op de tekst, je moet perfectionistisch ingesteld zijn en je dient een groot taalgevoel te hebben. Daarnaast moet je op de hoogte zijn van de grammaticale en taalkundige regels.

 

Behalve een verschil in kwaliteit is er ook een verschil in het type dienst dat online wordt aangeboden. De ene service is enkel gespecialiseerd in taal, de andere dienst biedt een completere service aan en kijkt scripties ook na op structuur en inhoud. Het is altijd verstandig te kiezen voor de laatste service, omdat je daarmee de meest complete scriptieservice krijgt. Je scriptie zal dan zowel op zins- en tekststructuur, taal, opbouw en inhoud worden nagekeken. De meeste bureaus beperken zich tot een taalcorrectie. Wanneer je stuit op een corrector die zowel de taal als de inhoud van je scriptie kan nakijken, is de kans groter dat hij of zij een betere taalcorrectie kan doorvoeren, omdat hij je scriptie beter zal kunnen begrijpen.

Uiteraard is het ook belangrijk om naar de prijs te kijken. Het laten nakijken van een scriptie hoeft niet duur te zijn. Als de prijs-kwaliteitverhouding goed lijkt en je wordt ook nog eens goed geholpen op de vragen die je hebt, dan kun je de gok wagen en bij dat bureau je scriptie laten corrigeren en redigeren.

Vind je scriptiebureaus te duur? Waag dan een gok bij particulieren. Op deze marktplaats voor scriptiehulp, het transcriberen van interviews, vertalen van scripties en scriptiebegeleiding kun je een opdracht plaatsen en reacties ontvangen.