Een groep van 54 Slowaakse Roma krijgen nog even de tijd om een nieuw onderkomen te vinden, maar dan moeten ze ook echt het gekraakte verlaten Gentse klooster verlaten. De elf gezinnen worden begeleid door vier vzw’s en zij hebben hierover afspraken gemaakt met de eigenaar van het klooster, CAW Oost-Vlaanderen.

Slopen

De Roma hebben al laten weten dat ze van plan zijn om gewoon weer terug te keren naar het klooster als ze eruit worden gezet. Het plan van de eigenaar van het pand is om het te slopen. Later willen ze er een opvanghuis voor dak- en thuislozen neerzetten. Met de Roma was afgesproken dat ze hier onderdak mochten krijgen totdat het pand zou worden gesloopt, maar er was afgesproken dat ze eerder op vrijwillige basis het pand zouden verlaten.

Nog even blijven

Helaas konden de gezinnen geen ander onderdak vinden, waardoor ze genoodzaakt waren te blijven. Het CAW heeft de groep Roma niet naar buiten gegooid, maar hen nog tijd gegeven tot na het bouwverlof om iets anders te vinden. Het gaat om 24 volwassenen en 30 kinderen. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden met hulporganisaties. De sloop zal gewoon doorgaan, dus er moet snel actie worden ondernomen.

Huurwoning

Carla Ronkes van de vzw Werkgroep Vluchteling Gent laat weten de Roma al goede begeleiding te hebben geboden. De kinderen doen het heel goed op school en de ouders hebben hun papieren met hulp van de werkgroep op orde gekregen. Het zal averechts werken als deze mensen uit ‘hun woning’ worden geschopt, maar ze zien zelf ook in dat ze snel een oplossing moeten vinden. Een huurwoning vinden klinkt eenvoudiger dan dat het is. Het streven is om het gezin deze week nog ergens anders onder te brengen, wellicht in een andere stad.

Blij

De vader van één van de elf Romagezinnen was erg blij dat ze nog even mochten blijven. Hij is hard op zoek naar werk en hoopt dat ze een huurwoning hebben als de kinderen na de zomervakantie weer naar school gaan. Kinderen horen hier geen zorgen over te hebben, maar moeten lekker zorgeloos buiten kunnen spelen, zich verliezen in kinderboeken en in sport en spel.