Een burn out herkennen in een vroeg stadium is erg belangrijk. Het is namelijk zo dat hoe langer je rondloopt met een burn out, hoe erger de klachten worden en hoe langer het duurt voordat je weer helemaal de oude bent. Wanneer je tijdig de symptomen kunt herkennen kun je misschien zelfs de burn out wel voorkomen. Wanneer je jezelf herkent in onderstaande symptomen is het belangrijk om je gedrag eens goed onder de loep te nemen, kijk eens goed naar je werksituatie, geef werk wat teveel is uit handen, verban stress uit je leven en neem genoeg rust. Boek eens een ontspannen vakantie of ga boeken lezen.

Geen zin of energie meer hebben

Een symptoom van een burn out wat je gemakkelijk kunt herkennen is dat je geen energie of zin meer hebt om iets te doen. Je hebt geen zin meer in je werk, je huishoudelijke taken kosten teveel energie, het spelen met je kinderen put je helemaal uit, maar ook sporten en seks zijn teveel. Het liefst lig je languit op de bank, lusteloos en uitgeput, naar de televisie te staren. Er is duidelijk iets aan de hand!

Snel geïrriteerd en overgevoelig

Merk je aan jezelf dat je na een lange dag op je werk alleen maar rust wilt? Ben je snel geïrriteerd en voel je je overgevoelig? Dit kan een symptoom van een burn out zijn. Steeds ingespannen bezig zijn met je werk kan ervoor zorgen dat je overgevoelig en snel geïrriteerd raakt. Wanneer je daarna thuis komt na een dag werken en je gezin staat je op te wachten om met je te spelen en tot je het eten op tafel hebt staan heb je geen rust. Als je daarna op de bank zit en de kinderen draaien hard muziek of maken veel lawaai kun je misschien wel eens heel erg geïrriteerd raken. Hou jezelf in de gaten want als dit vaker voorkomt kan dit op een aankomende burn out duiden.

Slecht slapen en veel nadenken

Piekeren, overdenken en slecht slapen kunnen ook duiden op een burn out. Thuis denk je de hele tijd aan je werk, je collega’s en het werk wat er nog ligt terwijl je eigenlijk zou moeten genieten van je vrije avond. Het piekeren en malen over je werk gaat dag en nacht door, dit leidt ‘s nachts ook op slaapproblemen. Je kunt niet slapen omdat je hersenen niet stoppen met nadenken, maar je hebt juist je slaap nodig omdat je zo moe bent van al het piekeren.

Lichamelijke conditie achteruit

Naast vermoeidheid is een slechtere conditie een veelvoorkomend symptoom van een burn out. Hard en veel werken en slecht eten kan door de werkdruk vaak samengaan. Wanneer je weerstand al wat lager is is het juist belangrijk om goed te eten en genoeg rust te pakken wanneer je dit niet doet kan je lichamelijke conditie verzwakken. Je zult merken dat je eerder verkouden, grieperig of ziek wordt. Dat je conditie verslechterd is een van de lichamelijke klachten burn out.