Er bestaan diverse uiteenlopende kredieten die u kunt afsluiten om geld te lenen. Het gaat om het doorlopend krediet ofwel flexibel krediet, de persoonlijke lening, het rentekrediet, het spaarkrediet en het WOZ krediet. Het consumptief krediet is een verzamelnaam voor het doorlopend krediet en de persoonlijke lening.

Doorlopend krediet

Bij het doorlopend of flexibel krediet kunnen geldbedragen vrij worden opgenomen tot een van te voren afgesproken limietbedrag. De hoogte van dit bedrag wordt door verschillende factoren bepaald, waaronder leeftijd. Per maand wordt een vast bedrag betaald voor leenrente en afbetaling. De leenrente van het doorlopend krediet is variabel en kan per maand verschillen. Wat er per maand aan afbetaling wordt betaald, kan hierdoor per maand verschillen. De geldigheidsduur van het doorlopend krediet staat om deze reden niet vast. Eerder opgenomen bedragen kunnen na afbetaling boetevrij opnieuw worden opgenomen.

Rentekrediet en WOZ krediet

Het rentekrediet en WOZ krediet lijken op het doorlopend krediet. Bij beide kredieten mag tevens tot een afgesproken limiet onbeperkt geld worden opgenomen. De leenrente is variabel, waardoor de geldigheidsduur niet vast staat. Bij het rentekrediet is er echter voor een bepaalde periode geen verplichting tot afbetaling. U betaalt slechts iedere maand een bedrag aan leenrente. Na de afbetalingsvrije periode kunt u in aanmerking komen voor een nieuwe periode, het rentekrediet omzetten in doorlopend krediet met afbetaling of het geleende bedrag in één keer afbetalen. Het WOZ krediet is er voor huizenbezitters. De overwaarde van het huis (WOZ) geldt als onderpand.

Autokrediet

Het autokrediet is speciaal bedoeld voor het financieren van de aankoop van een nieuwe auto. In de meeste gevallen wordt hiervoor een persoonlijke lening afgesloten. U leent dan het benodigde bedrag voor de aanschaf van de auto tegen een vaste leenrente en vaste geldigheidsduur. Het is van belang voor een geldigheidsduur te kiezen die minder is dan de (economische) levensduur van de auto. Anders zit u nog aan de lening vast op het moment dat u toe bent aan een nieuwe auto.