Vacatures metselaar? Die zijn er ruim voldoende. Wie in staat is om goed metselwerk te leveren of dat wil leren, maakt grote kans om een leuke (vaste) baan te vinden. Maar aan welke eisen moet je eigenlijk voldoen om te kunnen reageren op die vacatures metselaar of met andere woorden: wat wordt er verwacht van een (goede) metselaar?

Muren en funderingen

Tot de dagelijkse werkzaamheden van metselaars behoren het bouwen van muren en funderingen en het maken van bogen en bruggen met bakstenen en andere bouwstenen. Een goede metselaar lijmt met behulp van specie stenen aan elkaar. Metselen is een kwestie van de techniek goed beheersen om zo versieringen, hellingen en hoeken te kunnen maken, uiteraard afgewerkt met keurig nette voegen. Het aan elkaar metselen van stenen en kunnen voegen is echter niet alles. Reparatie van ouder metselwerk en het leggen van beton zijn zaken die ook beheerst moeten worden. Bovendien: stenen metselen kan op verschillende manieren en een goede metselaar beheerst al die manieren en kan allerlei effecten bewerkstelligen.

Geen enkel bouwwerk is hetzelfde en wie goed werk wil leveren die zorgt dat de werkzaamheden goed voorbereid zijn. Bij de voorbereidingen horen het goed kennen van de werktekeningen en het berekenen van het aantal benodigde stenen, specie, gereedschap en andere hulpmiddelen. Je weet op voorhand hoe de fundering aangelegd moet worden, hebt gezocht hoe de stenen op de beste manier gelegd kunnen worden en of er leidingen zijn waarmee je rekening moet houden. Vervolgens ga je aan de slag en zet je lijnen uit, berekent de hoeken en beslist over welke van de acht metselverbanden toegepast wordt. Het verband is de wijze waarop stenen verspringen ten opzichte van elkaar. Dit verband moet voor de noodzakelijke stevigheid zorgen.

Volop doorgroeimogelijkheden

Een metselaar moet zowel in teamverband als zelfstandig kunnen werken en ben je al lang metselaar dan kun je doorgroeien tot leider van een metsel team en kun je verantwoordelijkheid krijgen voor de werkorganisatie. Metselaar zijn biedt dus meer dan voldoende uitdaging, voor jong én oud. Na de mbo-opleiding metselaar zijn er nog voldoende manieren om door te gaan en ook bijvoorbeeld de opleiding allround metselaar te volgen.