Wanneer je een onderneming hebt, heb je ook te maken met het afsluiten van energie. Als bedrijf kan je de BTW terugvragen van de gemaakte kosten. Er zijn wel andere voorwaarden en verschillen ten opzichte van de contracten die huishoudens afsluiten.

Goedkoper?

Je komt vaak mooie verhalen van diverse verkopers tegen dat een zakelijk contract goedkoper is omdat je BTW kunt afdragen en je krijgt mooie prijzen te zien. Echter blijkt dit in de praktijk niet zo is, je kunt zelfs duurder uit zijn. Als consument verbruik je namelijk de meeste energie ‘s avonds wanneer het daltarief van toepassing is. Bedrijven zijn vooral overdag actief. Op deze momenten betaal je altijd het piektarief.

Voorwaarden

Het kan voor een ondernemer vaak nadelig zijn om een contract voor zakelijke energie af te sluiten. Zo kan het overstappen binnen een lopend contract resulteren in een flinke boete die op kan lopen tot duizenden euro’s, terwijl bij een consument deze meestal erg laag is met tientallen euro’s. Of er is zelfs geen sprake van een boete. Ook het verlengen van een contract verloopt anders: leveranciers mogen stilzwijgend het contract verlengen, terwijl dit bij een consument niet toegestaan is. Ook is het mogelijk dat een gedeelte van de rekeningen niet zakelijk betaald kan worden, wanneer het bedrijf bijvoorbeeld op het huisadres is ingeschreven.

 

BTW vermelding

In het bedrijfsleven worden de prijzen exclusief BTW vermeldt. Daardoor oogt het in eerste instantie goedkoper wanneer er allerlei aanbiedingen worden gepresenteerd aan jou. Bij consumenten werkt dit andersom: hier worden de BTW bedragen altijd inclusief vermeldt. Op deze manier valt er dus niet altijd objectief te vergelijken.

 

Overstappen of niet?

Als grootverbruiker valt er wel voordeel te behalen bij een contract omdat er veel meer stroom verbruikt wordt en een leverancier goed aan je kan verdienen. Voor een klein bedrijf of ZZP’er zal het voordeel matig zijn of zelfs helemaal niet bestaan. Als je thuiswerkt kan je het beste de normale energie behouden om zo geld te besparen met betere voorwaarden.