Je mond is de beste indicator voor je algemene gezondheid, zo menen dokters. Snoep je te veel of eet je te veel zoetigheid, dan zullen je tanden dit vertellen door de gaatjes of cariës. Zelfs als er iets anders mis is met je lijf kan je mond dat verklappen. Je kunt ziektes zelfs opsporen aan de hand van je mond en gebit.

Tanden knarsen

Bruxisme, een chique woord voor tandenknarsen, is een veelvoorkomend groot probleem. Omdat het vaak gebeurt wanneer men slaapt is het een lastig probleem. Stukken tanden breken af en je glazuur slijt van bruxisme. Als men er ook overdag last van heeft, is het nog steeds moeilijk onder controle te krijgen, omdat het vaak onbewust gebeurt. Tandenknarsen is meestal een gevolg van stress. Peter Spoor meet al jarenlang een kunstgebit Tilburg aan, maar dat moeten we zien te voorkomen. Als je wil voorkomen dat je een kunstgebit moet laten aanmeten, ga dan snel naar de tandarts voor een bitje en pak die stress aan!

Droge mond

Je zal zo niet snel zeggen dat een droge mond slecht is voor je gezondheid, maar toch schuilt hier meer achter. Gebrek aan speeksel zorgt er vaak voor dat je tandvlees sneller ontsteekt en het kan een teken zijn dat je lijdt aan diabetes. Je moet niet direct schrikken, want het kan ook een teken zijn van teveel alcoholconsumptie of roken.

Tandvleesontstekingen

Naar schatting heeft zo’n vijftig procent van de Nederlandse, volwassen bevolking last van het tandvlees, zoals ontstekingen en gingivitis. Je hoeft er niet veel achter te zoeken, maar je moet het ook niet verwaarlozen. Het kan namelijk een groter probleem worden dan dat het in eerste instantie was. Je kunt er namelijk parodontitis van krijgen. Dat betekent dat het bot en het weefsel onder het tandvlees beschadigd raakt waardoor je tanden los kunnen gaan zitten en zelfs uit kunnen vallen.

Stinkende adem

Heb je altijd een vieze adem, ook al verzorg je je tanden, mond en tong elke dag goed? Dan kan het wel eens zijn dat je een aandoening hebt aan je maag of lever. Ga er dus altijd mee naar de dokter wanneer je het niet vertrouwd.