Als je een nieuwe auto nodig hebt, maar niet genoeg geld op de bank hebt staan moet je de auto misschien financieren. Daarvoor bestaan verschillende mogelijkheden en de rentes lopen enorm uiteen.

De beste manier om een auto te financieren is met een persoonlijke lening. Dat is een lening voor consumptieve uitgaven, zoals een auto, met een vaste looptijd en rente. Wanneer je een persoonlijke lening afsluit weet je van te voren hoeveel je daaraan kwijt bent en wanneer de schuld is afgelost.

Een andere mogelijkheid is om geld te lenen voor een auto met een doorlopend krediet. Dat zou ik niet direct adviseren voor het financieren van een auto. Een doorlopend krediet heeft namelijk geen vaste looptijd en alleen maar een kredietplafond. Het gevaar bestaat dan dat je langer leent dan de bedoeling is een daardoor alsnog duurder uit bent dan met een persoonlijke lening.

Je kunt een auto ten slotte ook nog bij verschillende maatschappijen leasen. Dat is vooral interessant voor zakelijke rijders door het btw voordeel en de aftrekbaarheid van de belasting. De particuliere markt voor lease is niet zo groot omdat het belastingvoordeel ontbreekt.

Als je hebt besloten hoe je de auto wilt financieren, is het zaak om een goedkope aanbieder te vinden. Je kunt daarvoor terecht bij de autodealer, bank of geldverstrekker. Dat gaat eventueel via een adviseur. Geldverstrekkers zoals Freo, een Rabobank dochter, zijn in de regel het goedkoopst. De goedkoopste persoonlijke lening heb je al voor 5,8%. Bij de traditionele banken zoals ING en Rabobank betaal je hiervoor tot 50% meer rente. Sommige autodealers zijn nog duurder en rekenen tot 11% rente. Zoals je ziet lopen de rentes om geld te lenen flink uiteen en vergelijk dan ook eerst voordat je voor een geldverstrekker kiest. Sommige automerken bieden ook financieringsacties waarbij je bijvoorbeeld de eerste periode geen rente betaalt. Laat altijd uitrekenen hoeveel het werkelijk kost voordat je een keuze maakt.