Als u wilt leren beleggen is het belangrijk dat u handelt vanuit een strategie. Zonder strategie is de kans groot dat u wat doelloos gaat klikken op aandelen met als grote risico dat u uw inleg kwijtraakt. Het beste is daarom om altijd te handelen naar aanleiding van een nieuwsbericht. Bekijk een nieuwsbericht goed en vraag uzelf of het nieuws leidt tot een koersstijging of een koersdaling. Als er bijvoorbeeld sprake is van een grotere omzet in vergelijking met het jaar ervoor dan is dit positief nieuws omdat het financieel goed gaat. Dan is de kans groot dat  het vertrouwen van de aandeelhouders van het desbetreffende bedrijf toeneemt en dat de aandelenkoers gaat stijgen. Echter als de omzet van een bedrijf lager is dan het jaar ervoor dan is dit negatief nieuws. De kans is dan groot dat het vertrouwen van de aandeelhouders in het bedrijf afneemt en dat de koers van het bedrijf gaat zakken.

Welke aandelen zijn er?

Als u een nieuwsbericht heeft gevonden , is het vervolgens belangrijk dat u bepaalt in wat voor soort aandelen u wilt gaan beleggen. Er zijn globaal twee hoofdvormen van aandelen te onderscheiden: traditionele aandelen en CFD aandelen. Bij traditionele aandelen wordt u eigenaar van de aandelen en u kunt alleen winst maken bij een koersstijging. Daarnaast is deze vorm van beleggen vooral gericht op de langere termijn.

Bij CFD aandelen liggen de zaken anders. CFD staat voor Contract for Difference.  Als u handelt in CFD aandelen dan bent u geen eigenaar van het aandeel, u leent als het ware de aandelen. Deze vorm van beleggen is vooral gericht op de kortere termijn. En u kunt zowel winst maken bij een koersstijging als een koersdaling, dit wordt in beleggerstermen speculeren genoemd. Het grote voordeel van het handelen in CFD’s is dat er gebruik wordt gemaakt van een hefboomwerking. Door deze hefboomwerking worden uw aandelen met een bepaalde factor vermenigvuldigd. U hoeft dus zelf niet het totale bedrag te financieren, u kunt dus met  een kleinere inleg met een groter aandelenpakket handelen. Als u gaat beleggen in aandelen, is het erg belangrijk dat u de juiste afweging maakt in het soort aandelen.

Aan de slag

Als u een nieuwsbericht heeft gevonden en heeft bepaald met welke broker en welk soort aandelen u wilt gaan handelen, is het tijd om het echte werk te laten beginnen. Bepaal uw inleg en indien u gebruik maakt van CFD aandelen, druk dan op “ Short” of  “ Kopen”. Short wil zeggen dat u verwacht dat de aandelenkoers gaat dalen. Kopen doet u als u denkt dat de aandelenkoers gaat stijgen.  Het is verstandig om de koers in de gaten te houden zodat u  de aandelenpositie op het juiste moment weer kunt sluiten.  Als u  geen tijd heeft om voortdurend naar de koers te kijken, dan kunt u een stop loss of profit call instellen. Dit is een limiet waarbij de aandelenpositie automatisch gesloten wordt als de aandelenkoers onder of boven een bepaalde waarde komt . Een stop loss zorgt ervoor dat u nooit meer verlies lijdt per aandeel dan dat u vooraf heeft ingesteld. U kunt ook de aandelen automatisch verkopen als de aandelenkoers boven een bepaalde waarde uitkomt. Dit wordt een profit call genoemd en op deze manier verzekert u zich van winst als de aandelenkoers boven een bepaalde waarde uitkomt.