Waarom rigging zo populair is

Rigging is de ideale oplossing als je een productie of een evenement hebt waarbij audiovisuele elementen een rol spelen. Deze moeten vaak op een bepaalde plek bevestigd worden om te zorgen voor een specifieke lichtinval of een optimale geluidsbeleving. In sommige gevallen is het lastig om op de meest passende plaats een geluidsinstallatie of verlichting te bevestigen. Met rigging is dat verleden tijden. Dit is de verzamelterm voor meerdere materialen die ervoor zorgen dat jouw av-techniek gemakkelijk de lucht in gehesen kan worden. Denk hierbij aan trussen waaraan de materialen worden bevestigd, de kabels die zorgen dat deze trussen aan het plafond (of een stellage) kunnen hangen en de kabelbesturing waarmee op veilige afstand de trussen op de beoogde hoogte worden gehangen. Zo brengt rigging extra professionaliteit en zorgt het voor een spectaculaire beleving onder de aanwezige gasten.

Precies zoals je het voor ogen had

Rigging heeft als voordeel dat vele mogelijkheden zijn waaruit je kan kiezen. Denk bijvoorbeeld aan verschillende lengtes en types trussen en aan verschillende lengtes en draaggewichten bij motortakels. Je kunt zo precies mogelijk je eigen technische ontwerp naleven doordat je feitelijk je eigen pakket kunt samenstellen. Het is niet een one-size-fits-all oplossing waarbij verschillende evenementen of producties dezelfde afmetingen moeten gebruiken. In plaats daarvan is het geheel af te stellen op jouw wensen en eisen.

Ga voor gekeurde en gecertificeerde rigging

Belangrijk is wel dat je kiest voor rigging dat gecertificeerd en gekeurd is voordat je er gebruik van gaat maken. Zo hoef je tijdens de productie of het event niet in te zitten over het feit of de materialen wel veilig genoeg zijn en of ze betrouwbaar zijn. Doordat de keuring is uitgevoerd weet je dit zeker. Let er daarbij op dat een jaarlijkse keuring van rigging vaak verplicht is. Zorg er daarom voor dat je goed afstemt met de verhurende partij wat er gebeurt als jij meer dan een jaar op tournee bent. Doe het liefste zaken met een bedrijf dat voor deze keuring jouw locatie opzoekt, ook al is dat in het buitenland. Zo word jij compleet ontzorgd en hoef je tijdens je evenement totaal geen zorgen te maken over dit onderdeel.

Schakel de hulp van een professionele partij in

Het kan zijn dat je niet precies weet hoe je je technische ontwerp moet aanpakken. Of misschien heb je dit ontwerp wel scherp voor ogen, maar weet je niet precies welke materialen je hiervoor het beste kunt gebruiken. Schakel daarom de hulp in van de partij waarbij jij de rigging gaat afnemen. Deze kan jou gericht helpen met de juiste oplossingen vinden. Leg jouw situatie uit en stel duidelijke vragen om te zorgen dat jij de rigging ontvangt die het beste past bij jouw evenement of productie.