De genezende kracht van moeder natuur

De natuur is ons tegengif voor de drukke en stressvolle wereld van vandaag. Er gaat niets boven diep in een bos zijn, of ondergedompeld in de natuurlijke wereld, volledig gescheiden van de samenleving. Het geeft een onverklaarbaar gevoel van rustig bewustzijn. De enige geluiden zijn die van je eigen ademhaling. Voetstappen, de wind, ritselende bomen, knisperende takjes en bladeren onder je schoenen. En de bewegingen van de wezens die de natuur hun thuis noemen.
Het feit is dat teveel van ons dit maar weinig tot zelden meemaken. Steeds meer mensen trekken weg van de natuur naar steden. Of beter gezegd steeds meer breiden we onze steden uit en pikken een stukje natuur verder in. Veel steden hebben prachtige parken, maar wanneer we deze bezoeken is het toch niet helemaal hetzelfde als uitwaaien op het strand of diep in een bos of regenwoud.

De grote ontdekkingsreiziger en milieuactivist John Muir zei:

“We kunnen allemaal profiteren van de inspanning om onze stedelijke woningen te verlaten en tijd door te brengen in de natuur.”

Er is zelfs duidelijk bewijs dat mensen die de natuur waarderen en de moeite nemen om er tijd in door te brengen, gelukkiger, gezonder en creatiever zijn.

Shinrin-yoku

Een studie, uitgevoerd door wetenschappers in Japan, controleerde de effecten van een onderzoek bekend onder de naam ‘Shinrin-you’, wat letterlijk bosbaden betekent.

De studie omvatte veldexperimenten in 24 bossen in heel Japan, met in totaal 280 deelnemers. Bij elk experiment stuurden de wetenschappers de ene helft van de deelnemers het bos in en de andere helft een stad. De volgende dag zouden degenen die tijd in het bos doorbrachten naar een stad worden gestuurd en vice versa.
Uiteindelijk ontdekten de wetenschappers dat degenen die hun dag in bossen doorbrachten “lagere concentraties cortisol, een lagere hartslag en een lagere bloeddruk” hadden. Met andere woorden, deelnemers waren beslist minder gestrest wanneer ze in de natuur waren dan in een stedelijke omgeving. Dus als je je somber of een beetje overweldigd voelt, maak dan een wandeling in het bos, het zal je humeur verbeteren.

Het is nooit de bedoeling geweest dat wij mensen 100 procent van de tijd door beton en staal worden opgesloten. Binnen deze omgevingen voel je je gemakkelijk als een ander gezicht in de menigte. Maar als we de natuur betreden, worden we eraan herinnerd dat alle levende organismen met elkaar verbonden zijn.

Wandelend tot de mooiste inzichten

De natuur is de grootste leraar van het universum. Ze fluistert ons toe dat het leven zelfs te midden van chaos een manier vindt om door te gaan.

Wandelen is een van de gezondste activiteiten die er zijn. Een eenvoudige wandeling van 60 minuten kan tot 500 calorieën verbranden. Wandelen is ook gemakkelijker voor ons lichaam dan hardlopen, wat veel druk op de gewrichten legt. Tegelijkertijd verlaagt wandelen de bloeddruk, wat betekent dat het hartaandoeningen kan helpen voorkomen. Het versterkt ook de spieren en kan helpen bij het afvallen. Wandelen in de natuur versterkt ons immuunsysteem en onze spieren.

Het spreekt voor zich dat wandelen vaak leidt tot enkele van de meest spectaculaire uitzichten ter wereld. Afgezien van de fysieke en mentale gezondheidsvoordelen, is het alleen al reden genoeg om de natuur in te trekken, voor de esthetiek. Onze geest wordt scherper en inventiever nadat we tijd in de natuur hebben doorgebracht.

Het is dan ook geen verrassing dat veel van de grootste kunstwerken, literatuur en muziek uit de geschiedenis werden geproduceerd door mensen die de natuur echt waardeerden en er veel van hun tijd in doorbrachten.

Waar wacht je nog op?

De Vastloopcoach zet je niet alleen in beweging, je leert ook de regie over je eigen leven in handen te nemen en zult hierdoor meer rust, energie en plezier ervaren. Leer hoe ook jij meer ruimte kunt geven aan dat wat voor jou ècht belangrijk is. Je laat het geluk toe en kan voluit genieten van jouw leven.