Er zijn veel zorgen en misvattingen rond energiebesparende lampen. Sommige mensen zijn bang om dit soort verlichting te gebruiken. Hieronder vind je de verschillende opvattingen die niet altijd waar zijn.

Kunnen spaarlampen kanker veroorzaken?

De Health Protection Agency (HPA) in het Verenigd Koninkrijk had een waarschuwing uitgegeven in Oktober 2008. Deze waarschuwing ging over een aantal energiebesparende lampen die een onveilig hoog niveau van uv-straling emitteerden dan normaal.

Als voorzorgsmaatregel zei het HPA dat de spiraal en tube type spaarlampen niet meer dan een uur per dag gebruikt mogen worden wanneer mensen op minder dan 30cm afstand van de lamp zitten, zoals bijvoorbeeld een bureaulamp. In plaats daarvan zou je moeten over schakelen naar een ander soort lamp of de lamp verder van je vandaan zetten.

Het is echter niet zo dat de spaarlampen kanker veroorzaken. Deze mythe is niet waar en is een eigen leven gaan leiden. Het HPA heeft ook duidelijk onderzoek gedaan en is er zeker van dat de spaarlampen geen kanker veroorzaken. Heel dicht bij een spaarlamp zitten wordt niet aangeraden, omdat de hoeveelheid UV licht dezelfde effecten heeft als wanneer je op een zonnige dag je hele tijd buiten begeeft. Enige voorzichtigheid is aanbevolen, maar er is zeker geen reden tot paniek of noodzaak om de gloeilamp te vervangen.

Zorgen spaarlampen voor migraine?

Sommige migraine ondersteuning groepen zoals de in England actieve Migraine Action Association heeft deze stelling naar voren gebracht.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft hier op gereageerd met het antwoord: “Het ministerie is zich bewust van de bezorgdheid van migraine steungroepen dat het gebruik van een aantal spaarlampen de kans op migraine vergroten. We werken met artsen en steungroepen om dit verder te onderzoeken en mocht dit echt een aanslag zijn op de gezondheid dan zullen we actie ondernemen.” Op dit moment zijn de spaarlampen nog steeds als veilig bestempeld.

Bij goede online verlichting shops zoals bij batterijlicht worden alleen producten verkocht die als binnenverlichting veilig gebruikt kunnen worden. Bij Batterijlicht kun je online binnenverlichting kopen