We hebben allemaal onze eigen rituelen als we naar bed gaan. De een kan niet slapen zonder eerst te hebben gedoucht, terwijl de ander niet kan slapen als de kleding voor de volgende dag niet klaar ligt. Het is niet zo gek dat we deze gewoontes hebben. Dit hebben onze ouders er van jongs af aan ingestampt. Bedrituelen zijn namelijk erg belangrijk voor kinderen, zo weten zij dat ze de dag afsluiten. Grote kans dat jij die rituelen dus voor de rest van je leven blijft doen. Daar is helemaal niks mis mee. Ook tandenpoetsen en toiletteren horen bij deze rituelen en ik mag hopen dat we dit allemaal doen. In ieder geval het eerste. Tegenwoordig checken we ook nog even onze social media voordat we gaan slapen. Dit is eigenlijk niet bevorderlijk voor je nachtrust, maar we zijn er ondertussen zo gewend aan geraakt. Iedereen wil het liefst altijd goed slapen. Zodra je hoofd het kussen raakt lekker in een diepe slaap vallen. Dit gebeurt maar bij weinig mensen.

Lichaam aan het werk

Zodra jij slaapt, merk je niks meer van wat jouw lichaam doet. Natuurlijk herstelt je lichaam zich, maar deze is ook hard aan het werk. Gelukkig is je lichaam alleen maar bezig met gezonde dingen. Afvallen bijvoorbeeld. Ideaal toch? Je slaapt en je valt af! Helaas scheelt dit niet ineens kilo’s, maar je bent in de ochtend altijd lichter dan in de avond. Dit komt doordat je vocht verliest en dit vul je ‘s nachts natuurlijk niet meer aan. Zodra je weer gaat eten, kom je ook weer aan. Het gewichtsverlies is dus maar van korte duur. Tijdens het slapen verlammen je spieren. Gelukkig is dit tijdelijk. In je REM-slaap droom je vaak en je spieren zorgen ervoor dat je niet daadwerkelijk gaat doen wat je in je droom doet. Je lichaam beschermt je als het ware tegen jezelf. Stel je kunt vliegen in je droom, je wilt niet dat je vervolgens van de trap afspringt en keihard op je snufferd terecht komt. Tijdens de REM-slaap zijn je hersenen actief. Ze verwerken alle informatie die je gedurende de dag tot je hebt genomen. Grote kans dat jij ook over dingen droomt die in verband staan met wat jij die dag hebt gedaan, gezien of gehoord. Je ogen bewegen constant heen en weer tijdens deze rem slaap. In de REM-slaapfase kun je ook opgewonden raken. Niet alleen de hersenen zijn actief, maar ook de geslachtsdelen. Dit staat helemaal los van wat je droomt. Het is gewoon een natuurlijk verschijnsel. Tijdens het slapen gaat je bloeddruk omlaag, daalt je lichaamstemperatuur en maak je collageen aan. Een ander verschijnsel is de hypnagoge schok. Iedereen kent het wel: je ligt lekker in bed en ineens lijkt het of je meters naar beneden valt, tegen een voetbal aanschopt of springt. Gevolg: stuiptrekkingen. Je schrikt wakker. Dit komt veel voor, maar de oorzaak is nog niet bekend.

Ruikvermogen wordt minder

Als je slaapt werkt je neus minder goed en ruik je dus niet zoveel. Dit is aan de ene kant heel fijn aangezien onze spieren ontspannen als we slapen en dus ook onze kringspier. Er kan dan af en toe een onaangenaam ruikend windje uitkomen. Aan de andere kant is dit ook een groot nadeel. Je ruikt namelijk ook geen brand. Dit is de belangrijkste reden dat je rookmelders in je huis moet hebben.