Het maken van een verlichtingsplan kan erg veel voordelen hebben. Met het juiste licht kun je namelijk veel meer bereiken dan je zou denken. In een kantoor of in het onderwijs kan het juiste licht zorgen voor een goede concentratie en dus een hoge productiviteit. Dit kan een groot voordeel zijn voor je bedrijf. Hier moet je zorgen voor natuurlijke verlichting die toch helder is. In de horeca wil je juist sfeer creëren met roodachtig licht. Ook wil je dat het eten wat je serveert er zo goed mogelijk uitziet. Je kunt hier dus speciaal licht voor op het voedsel laten schijnen. In een winkel kun je ook behoorlijk spelen met licht. Je wil namelijk dat de kleuren zo echt mogelijk uitkomen in het licht. Als een klant een vest koopt wat perfect staat bij een shirtje, en thuis is het opeens een hele andere kleur, dan is dit geen goede ervaring. Als dit gebeurt, kan het zo zijn dat je meteen een klant kwijt bent. Ook wil je dat het licht in de pashokjes voordelig is voor de klant. Als de klant er mooi uitziet in het licht, is hij of zij eerder geneigd om de kleren die worden gepast aan te schaffen. Om voor alle ruimtes het juiste licht te kiezen, kun je een verlichtingsplan laten maken. Tegenwoordig kun je dit zelf ook doen, met behulp van speciale tools.

Verlichtingsplan laten maken

Je kunt een verlichtingsplan laten maken door een specialist, bijvoorbeeld bij Fagerhult. Hiervoor zullen al jouw wensen in kaart worden gebracht, omdat hier uiteraard rekening mee moet worden gehouden. Hierna zal er een verlichtingsplan worden samengesteld. Hier komt een lichtadvies uit met een offerte. Nu kan de keuze worden gemaakt om het verlichtingsplan wel of niet uit te voeren.

Tools voor een verlichtingsplan

Er zijn verschillende tools die je kunt gebruiken om een verlichtingsplan te maken. Deze zijn best uitgebreid, je kunt namelijk niet alleen een lichtplanning maken. Je kunt ook allerlei zaken berekenen, zoals de Life Cycle Cost, en de energie-efficiëntie. Zo weet je meteen hoe energiezuinig de door jou gekozen lampen zijn en hoe veel je dat gaat kosten.