Wij krijgen in ons tandtechnisch laboratorium heel vaak de vraag: wat is nu precies het verschil tussen een standaard kunstgebit of een traditionele brug, vergeleken met gebitsimplantaten die in de kaak worden bevestigd? Om een duidelijk antwoord te kunnen geven, hebben wij het onderstaande artikel geschreven.

Uw kaak slinkt

Het is een heel natuurlijk proces: naarmate u ouder wordt, begint uw kaak te slinken. Dat betekent dat een “normaal” kunstgebit na enkele jaren vaak iets te groot zal zijn voor uw kaak. De kaak slinkt doordat er zich geen wortels meer in de kaak bevinden. Een vervelende situatie, want er is iets vervelender dan een slecht passend kunstgebit. Gebitsimplantaten kunnen deze situatie voorkomen.

Gebitsimplantaten

Wat zijn gebitsimplantaten precies? Heel simpel: eigenlijk kunt u het zien als kunstwortels. Ze worden in uw kaak geplaatst en uit uw kaak steekt een soort schroefdraadje waar de kroon, brug of het kunstgebit op kan worden bevestigd. Doordat de tand- of kieswortel vervangen wordt door een kunstwortel, kan de kaak ook beter zijn originele vorm houden en zal deze dus minder snel slinken.

Nog meer voordelen

Bij een reguliere prothese moeten gezonden tanden of kiezen vaak worden afgeslepen, omdat de prothese ergens op bevestigd moet worden. Dat is natuurlijk zonde van het deel van uw gebit dat nog in tact is. Met gebitsimplantaten hoeft dit niet. De bestaande tanden en kiezen blijven gewoon zoals ze zijn. Het gebit zit beter vast en u hoeft niet aan de slag met kleefpasta.

Waar u rekening mee moet houden

U moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat de implantaten plaatsen een chirurgische ingreep is. Uw mond zal zichzelf naderhand moeten helen, waarna de definitieve prothese kan worden geplaatst. Uiteraard wordt er voor een tijdelijke prothese gezorgd, zodat u niet zonder tanden komt te zitten.

Wilt u meer weten? Neem gewoon eens contact op met uw tandarts!