Als startende ondernemer heb je waarschijnlijk veel kosten. Rekeningen die betaald moeten worden en vaste lasten. Hierbij komt het feit dat je waarschijnlijk nog niet heel veel inkomsten hebt als je je onderneming pas hebt gestart. Het kan in dit geval best lastig zijn om rond te komen, maar er zijn ook punten waar flink op bespaard kan worden. Zo kun je bijvoorbeeld besparen op je zakelijke energie. Ook kan samenwerken of het aantal abonnementen verminderen, kosten besparen.

Energie vergelijken

Voor zakelijke energie is het belangrijk om energie goed te vergelijken. De ene energiemaatschappij hanteert natuurlijk andere tarieven dan de andere. Vergelijk deze verschillende leveranciers dus en kies de voordeligste voor jou uit. Een bedrijf wat voordelige zakelijke energie levert, is Gazprom Energy. Gazprom Energy denkt graag met je mee hoe je verantwoord kunt omgaan met de energiekosten in je bedrijf. De energiemaatschappij Gazprom Energy heeft ook nog eens heldere, overzichtelijke pakketten waar je uit kunt kiezen. Gazprom Energy begrijpt namelijk dat je je als startende ondernemer bezig wil houden met ondernemen, en niet met zaken als je zakelijke energie.

 

Naast het uitkiezen van de juiste energiemaatschappij, kun je ook behoorlijk wat geld besparen door efficiënt om te gaan met de energie. Kijk dus goed of er onnodige verlichting brandt, en doe het licht uit wanneer je het niet nodig hebt. Dit geldt natuurlijk ook voor de nacht. Als je echt efficiënt om wil gaan met de verlichting, kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een bewegingsmeter. Zo brandt er alleen licht wanneer dit nodig is en is het licht altijd uit wanneer hier niemand is. Dit kan veel energie besparen. Je kunt natuurlijk niet alleen op verlichting besparen, maar bijvoorbeeld ook op verwarming en koeling. De winter komt er weer aan, en dat betekent meestal dat de verwarming flink omhoog gaat. Echter staan de verwarmingsinstallaties vaak te ruim ingesteld. Dit betekent dat de verwarming pas wordt uitgeschakeld nadat je het pand verlaat. Dit is erg zonde, want op deze manier blijft het vaak uren nadat je weg bent nog comfortabel warm in het pand.

Abonnementen

Een ander onderdeel waar vaak op bespaard kan worden, zijn de abonnementen. Vaak lopen er abonnementen die vroeger ooit zijn begonnen, en nooit meer opgezegd. Deze behoren tot de vaste lasten, en zorgen dus voor veel kosten. Het is dus verstandig om dit eens na te gaan, en de abonnementen op te zeggen die er niet (meer) toe doen. Andere abonnementen die je wel echt nodig hebt, kunnen soms wel goedkoper. Kijk bijvoorbeeld eens naar je telefoonabonnement. Heb je alle belminuten wel echt nodig? Misschien ben je veel goedkoper uit met een ander abonnement, zoek dit dus goed uit. Ook zijn er speciale zakelijke pakketten met alles in 1. Dit kan heel ideaal zijn voor je bedrijf.

Samenwerken

Een andere manier om geld te besparen, is om samen te werken. Samenwerken kan grote financiële voordelen opleveren voor startende ondernemingen. Misschien kan er bijvoorbeeld wel inkoop worden gedaan samen met een ander bedrijf, en krijgen jullie hierdoor korting. Een andere manier die goed kan helpen is barteren. Dit betekent dat er als het ware producten of diensten worden geruild met andere ondernemers. Waar jij goed in bent, kan een ander goed gebruiken. Op zijn plaats kan de ander jou zijn dienst aanbieden. Zo hebben jullie hier allebei voordelen van en komen er geen kosten bij voor je. Je helpt elkaar, dus je bouwt ook nog eens aan een netwerk.