Elke week krijgen 300 Nederlanders een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Het is dan ook goed om te weten hoe je moet handelen wanneer je iemand treft die een hartstilstand krijgt. Wanneer iemand een hartstilstand krijgt pompt het hart geen bloed meer rond. Iemand raakt bewusteloos en de ademhaling valt weg. Meestal staat het hart niet helemaal stil, maar de hartkamers trillen snel. Hierdoor kan het hart geen bloed meer rondpompen. De toevoer van zuurstof en voedingsstoffen stopt, een hartstilstand is dan ook levensbedreigend. Iemand die een hartstilstand heeft is bewusteloos en reageert niet. De ademhaling stopt of is niet normaal. Als er 4 tot 6 minuten geen zuurstof naar de hersenen gaat, raken er hersencellen onherstelbaar beschadigd. Het is dan ook van groot belang snel te handelen bij een hartstilstand.

 

Snel handelen vereist

 

Wanneer iemand een hartstilstand krijgt is het van levensbelang dat er direct of zo snel mogelijk wordt gestart met reanimeren en dat er een AED wordt gebruikt. De eerste 6 minuten zijn immers cruciaal voor het overleven. Een reanimatiecursus kost maar 4 uur tijd en kan levens redden. Elke burger kan een dergelijke cursus volgen en op die manier hulp verlenen mocht dit nodig zijn. Uiteraard is het van belang om ook zo spoedig mogelijk 112 te bellen, zodat deskundige hulpverleners snel ter plaatse zijn om het slachtoffer verder te helpen.

 

Het gebruik van een AED

 

Een AED is een Automatische Externe Defibrillator. Het is een apparaat dat door het geven van een elektrische schok, het hartritme weer kan herstellen. Op steeds meer openbare plaatsen hangt een dergelijke defibrillator, zodat er altijd eentje beschikbaar is binnen 6 minuten afstand van het slachtoffer. Het gebruik van een AED is over het algemeen heel eenvoudig. Het apparaat heeft 2 elektroden die op de borstkas van het slachtoffer bevestigd moeten worden. Het hartritme wordt herkend en de AED geeft met gesproken opdrachten precies aan wat er gedaan moet worden. Dit kan óf doorgaan met reanimeren zijn, óf het toedienen van een elektrische schok. De AED kan net zo lang worden ingezet tot dat er hulpverleners ter plaatse zijn die het slachtoffer verder kunnen helpen.