Heeft u al een tijdje last van teveel oorsmeer? Dit kan erg vervelend zijn.  Misschien hoort u hierdoor minder goed, of minder scherp. Uw oor of oren kunnen zelfs verstopt en dicht zitten.
De ideale oplossing is om uw oren veilig en goed schoon te maken. Maar u vraagt zich af hoe u dit moet doen en met welke middelen. Kunt u een wattenstaafjes gebruiken, doet u het met uw vinger of gebruikt u er een speciaal middeltje voor?

Als u er nog nooit last van heeft gehad dan weet u misschien niet waar u moet beginnen en wilt u graag advies.  Wij kunnen u daarover informeren. Overmatig oorsmeer is een vettige geel/witte substantie in het buitenste deel van de uitwendige gehoorgang.
Meestal droogt het oorsmeer na een tijdje uit, dan krijgt het een andere kleur (geel of bruin en soms kan het zwart zijn).  Het wordt dan door de haartjes in uw gehoorgang naar buiten gewerkt en u kunt het dan eenvoudig verwijderen.

Functie van oorsmeer

Oorsmeer kan dus vanzelf naar buiten komen, want het oor heeft een zelfreinigende functie.
Het oorsmeer is er als bescherming van het oor tegen vuil, bacteriën en stof.
Het oorsmeer zorgt er ook voor dat het trommelvlies soepel blijft en niet uit gaat drogen.
Iedereen kan een andere hoeveelheid oorsmeer hebben, dat is per persoon anders.

Symptomen overmatig oorsmeer

Schoonmaken oren, dit is wat u moet doen wanneer u last heeft van veel oorsmeer.
Kenmerkend voor oorsmeer zijn de bruine of gele kleur en ook het vettige karakter.
U voelt er vaak niets van. Het doet geen pijn, maar u kunt er wel last van hebben door een verstopt oor.  U gaat minder horen op het moment dat er een prop oorsmeer op gaat zwellen, op het moment dat het met water in contact is geweest (als u heeft gedoucht bijvoorbeeld).
Het kan ook zijn dat u last heeft van duizeligheid, oorsuizen of jeuk.
Het wordt tijd voor schone oren en daarom kunt u maar beter uw oorsmeer verwijderen.