Er is hedendaags veel kennis te vinden over bodybuilding en krachttraining. Na vele onderzoeken is al veel bekend geworden over hoe het lichaam reageert op krachttraining. Het is bekend dat rust een belangrijke factor is om meer spieren te krijgen. Met genoeg rust voor de spieren wordt iedere spiergroep één keer per week zwaar getraind. Eens per 5 dagen is ook mogelijk. De spieren worden echter vaak om de 7 dagen aangepakt. Bij het trainen van de andere spieren wordt de spiergroep immers ook al getraind. De rust is nodig zodat de spieren zich kunnen herstellen van de voorgaande training. Tijdens het herstel kunnen de spieren zich repareren en sterker maken. De spiermassa neemt hierdoor toe wat zorgt voor meer beter zichtbare spieren.

Welke oefeningen worden gedaan?

Bij krachttraining oefeningen wordt gebruik gemaakt van zwaartekracht en weerstand. Bij krachttraining oefeningen moeten de spieren zich aanspannen om de weerstand tegen te gaan. De weerstand zorgt ervoor dat er stress komt te staan op de spieren. Er zijn verschillende wijzen om deze weerstand te hanteren. Weerstand kan bijvoorbeeld toegepast worden in de vorm van dumbbells, toestellen en oefenballen. Oefeningen waarbij alleen het lichaam gebruikt wordt zijn ook een onderdeel van krachttraining oefeningen. Dit worden bodyweight oefeningen genoemd.

Wat zijn de voordelen van krachttraining?

Groei van de spiermassa en sterker worden zijn de belangrijkste voordelen van krachttraining. De meeste mensen doen aan krachttraining omdat het meer spier oplevert. Dit wordt gezien als een soort van statussymbool voor veel mensen. Het uithoudingsvermogen wordt er bijvoorbeeld ook door verbeterd. Andere voordelen zijn een hogere caloriebehoefte en een versneld metabolisme. Het lichaam verbruikt door de krachttraining meer calorieën waardoor de behoefte aan energie groter is. Krachttraining verlaagt tevens de kans op ziektes zoals suikerziekte en kanker. Al deze voordelen hebben een positief effect op de gezondheid waardoor steeds meer mensen ervoor kiezen om aan krachttraining te doen.