Stel u heeft de afgelopen jaren geld opzij gezet op uw spaarrekening, echter de rente is momenteel erg laag. U bent aan het sparen voor een bepaald doel, maar op deze manier schiet het niet op. U kunt dan overwegen om online te gaan beleggen. Door online te beleggen gaat u ergens geld  in investeren met als doel om winst te behalen op de lange of korte termijn. Echter aan online beleggen zitten ook enkele nadelen. U moet op de hoogte zijn van zowel de voor-en nadelen als u wilt gaan beleggen. Daarom wordt in dit artikel de voor-en nadelen van online beleggen besproken en worden er enkele tips gegeven om zo min mogelijk risico te lopen op verlies.

De voordelen en nadelen van online beleggen

De voordelen van online beleggen zijn dat u altijd en overal kunt beleggen. Overal waar u een internetverbinding heeft, kunt u gaan online beleggen. Daarnaast heeft u geen beleggingskantoor, bank of andere instantie nodig. Hierdoor heet u alle touwtjes zelf in handen. Online beleggen gaat meestal via een broker, dit is een tussenpersoon die bemiddelt tussen de koper en verkoper van aandelen. Veel brokers werken met een hefboomwerking, dit wil zeggen dat uw inleg met een bepaalde factor vermenigvuldigd wordt. Hierdoor bent u in staat om meer winst te maken, omdat uw inleg met een factor X wordt vermenigvuldigd. Echter deze theorie gaat ook op voor het verlies. Indien u verlies maakt, wordt door de hefboomwerking uw verlies ook uitvergroot en kunt u ineens veel geld kwijtraken. Hier vind u meer informatie over beleggen met een hefboom.

Enkele tips om zo min mogelijk risico te lopen

Online beleggen richt zich zowel op de lange en korte termijn. Als u zich richt op de korte termijn dan is het verstandig om regelmatig de aandelenkoers in de gaten te houden. U kunt ook enkele stappen ondernemen zodat u bovengenoemde nadelen tegen gaat. Om uw verlies in te perken, kunt u een stop loss instellen. Dit betekent dat uw aandelen automatisch worden verkocht als de aandelenkoers onder een bepaalde waarde komt. U kunt ook een profit call instellen. Dit wil zeggen dat de aandelen automatisch verkocht worden als u de aandelenkoers boven een bepaalde waarde uitkomt. Op deze manier bent u verzekerd van winst als de aandelenkoers boven een bepaalde waarde uitstijgt. Tenslotte is het verstandig om te gaan beleggen als daar een aanleiding toe is. Een nieuwsbericht over een beursgenoteerd bedrijf is een geschikte aanleiding om erin te gaan beleggen. Kijk hier voor het meest recente beursnieuws.

Conclusie

Als u online wilt gaan beleggen dan is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de voor- en nadelen. Bij online beleggen kunt u altijd en overal beleggen. Daarnaast wordt bij veel online brokers dankzij de hefboomwerking uw inleg met een bepaalde factor vermenigvuldigd. Een nadeel is dat deze hefboom ook tegen u kan werken en dat uw verlies wordt uitvergroot. Tenslotte kunt u een stop loss en profit call instellen zodat uw aandelen automatisch verkocht worden als de aandelen onder of boven een bepaalde waarde komen.