Wil jij een paar dagen genieten in Frankrijk, maar heb je geen zin in een lange autorit? Binnen 2 uur vliegen ben je al in Lyon, Nice of Bordeaux. Vliegtickets naar deze Franse topsteden zijn er al rond de 100 euro per persoon, zeker buiten de schoolvakanties!

Waarom naar Lyon?

Lyon heeft een fantastische oude binnenstad en meer dan 1000 restaurants. De Rhône stroomt door dwars door het centrum en zorgt voor een gezellige sfeer. Typisch voor Lyon zijn de tientallen ‘traboules’. Dit zijn 500 jaar oude, overdekte steegjes en gangetjes in le Vieux Lyon, het oudste gedeelte van de stad dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Culinaire tip: Les Halles de Lyon

In deze reusachtige overdekte markthal staan elke dag (behalve maandag) vanaf ‘s ochtends vroeg meer dan 50 aanbieders van de lekkerste lokale specialiteiten: brood, groente, chocolade, vlees, vis, wijn, kaas … De ene kraam ziet er nog smakelijker uit dan de andere!

Adres: 102, Cours Lafayette.

Waarom naar Nice?

Natuurlijk vanwege het heerlijke klimaat (van april tot en met oktober meestal 20+ graden).
Natuurlijk vanwege het strand, de boulevard ‘Promenade des Anglais’ en de mondaine haven.

Maar ook, en misschien wel vooral, vanwege ‘le Vieux Nice’, de Italiaans aandoende, historische wijk met eeuwenoude kronkelstraatjes en kleurrijke huizen.

Culinaire tip: de socca

De socca – spreek uit soh-kà – is dé snack niçoise. Het is een grote, dunne pannenkoek van kikkererwtenmeel en olijfolie, die in een houtoven wordt bereid. Naturel erg lekker, maar bij veel kraampjes ook verkrijgbaar met kaas of ham.

Een uitstekend adresje om authentieke socca te eten is ‘Chez Pipo’ op de Rue Bavastro 13, net ten noorden van Le Vieux Nice.

Waarom naar Bordeaux?

Voormalig premier van Frankrijk (1995-1997) Alain Juppé heeft na de millenniumwisseling als burgemeester van Bordeaux voor een enorme opleving van de stad gezorgd. Het resultaat: de gehele binnenstad staat sinds 2007 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en de kades langs de rivier de Garonne zijn gezelliger dan ooit.

En als je ook maar een beetje van wijn houdt, is Bordeaux en omgeving natuurlijk het walhalla!

Culinaire tip: de canelé

Canelés zijn kleine cakejes in hoge tulbandvorm, ongeveer 5 centimeter hoog en 5 centimeter breed. Ze hebben een knapperige korst van caramel en een smeuïge binnenkant. De belangrijkste ingrediënten: custard (ei-melkmengsel), verse vanille en rum. Canelés worden al sinds de 17e eeuw in Bordeaux gemaakt en gegeten. Wil jij dit beroemde cakeje ook proberen? Ga dan naar één van de (chique!) vestigingen van Baillardran.