Waar werkend Nederland zich vroeger alleen maar bezig hield met het ontwikkelen van zichzelf binnen het bedrijf, zie je tegenwoordig steeds vaker dat werknemers een studie volgen naast hun huidige baan. Studeren naast je baan zorgt er niet alleen voor dat je meer waarde creëert voor je werkgever, maar natuurlijk ook voor jezelf. Het uitbreiden van je CV kan leiden tot salaris verhoging en het vergroot tevens je kansen als je op zoek gaat naar een nieuwe baan. Een investering in jezelf, die dus waardevol is voor zowel de werkgever als de werknemer.

Omdat het ook voor de werkgever erg belangrijk is dat het personeel up-to-date is, betaalt deze in de meeste gevallen ook een deel van de opleiding of zelfs de volledige opleiding. Studeren naast je baan gaat dus vrijwel altijd in deeltijd vorm omdat je anders tijd te kort komt naast de volledige werkweek. Duale studies worden aangeboden op verschillende momenten, contactmomenten en opleidingsduur.

In de bouwsector is het dan ook zo dat de meeste technische opleidingen meerjarige opleidingen zijn. Zo is ook de technische opleiding HBO Bouwkunde deeltijd, er zijn verschillende instituten die de opleiding aanbieden. De duur van de opleiding, intensiteit en het aantal contactmomenten zijn erg verschillend per instituut.

Door de rustigere tijd in de bouwsector is dit misschien wel het moment om als werkgever zijnde het personeel extra te scholen, of om als werknemer de stap te zetten tot het volgen van een extra opleiding. Ben je je huidige ban zat, of wil je meer uit je zelf halen. Ontwikkel jezelf dan met door een van de technische opleidingen te volgen. De bekendere opleidingen zijn onder andere bouwkunde, bouwmanagement en bouwkosten. Al deze drie studies hebben hun eigen specialismen. Het is dat ook raadzaam om je eerst goed te verdiepen in de studies, door bijvoorbeeld te proef studeren en de open dag van de opleider te bezoeken.