Groene smoothies

Groene smoothies zijn smoothies op basis van groene bladgroente. Groene smoothies vormen onderdeel van het voedingspatroon waarbij men als doel heeft om gewicht te verliezen, voor de gezondheid of een combinatie van beide.

Naast groene bladgroente vormt fruit een vast onderdeel van groene smoothies. Het fruit voegt de nodige smaak aan de groene smoothies toe en zorgt daarnaast voor extra vitamines.

Afslanken met groene smoothies

Afslanken met behulp van een voedingspatroon welke voor een belangrijk deel bestaat uit groene smoothies is één van de populairste methoden om gewicht te verliezen de afgelopen jaren. De belangrijkste reden van de populariteit van groene smoothies als afslankmethode is dat er resultaten geboekt worden. Andere redenen voor de populariteit zijn dat groene smoothies lekker zijn om te drinken en eenvoudig en snel klaar te maken zijn. De ingrediënten welke nodig zijn voor de bereiding van groene smoothies zijn bij iedere groenteboer, op de markt op gewoon in de supermarkt te koop.

De combinaties van groene bladgroente en fruit zorgt er voor dat groene smoothies rijk zijn aan vitamines, mineralen, chlorofyl en antioxidanten. Door te variëren met verschillende soorten groene bladgroenten en fruit zorgt er voor dat men praktisch alle essentiële vitamines en mineralen voldoende binnen krijgt. Bovendien worden bij groene smoothies alle vitamines uit de groente bewaart, wat bij de normale bereiding (koken of bakken) van groente niet het geval is. Bij het koken van groente gaat 25 tot 50% van de vitamines verloren.

Omdat groene smoothies weinig calorieën en vetten bevatten terwijl deze toch praktisch alle essentiële vitamines en mineralen bevatten kan men op een gezonde en verantwoorde manier gewicht verliezen. Iets wat vaak als nadeel wordt aangehaald bij verschillende vormen van crash diëten, waarbij men in korte tijd tracht veel gewicht te verliezen. Doordat de bloedsuikerspiegel redelijk stabiel blijft zal men minder snel trek hebben dan bij een normaal voedingspatroon. Hierdoor zal men minder snel geneigd zijn om tussen de maaltijden door te grijpen naar een snack of zoetigheid.

Groene smoothies en de gezondheid

Als er voldoende groente en fruit in het voedingspatroon zijn opgenomen zal men minder kans hebben op moderne (chronische) ziekte zoals hart- en vaatziekte en diabetes mellitus. Groene smoothies zorgen voor voldoende groente en fruit in het voedingspatroon. Omdat de bloedsuikerspiegel redelijk stabiel blijft zal men zich dankzij groene smoothies energieker, vitaler en meer alert voelen wat tevens een goede nachtrust bevorderd. Verder hebben groene smoothies een gunstig effect op de darmflora en op de algemene weerstand tegen ziekten. Groene smoothies hebben tevens een detox werking en dragen bij aan het reinigen de lever en hebben een gunstig effect op de zuurgraad van het bloed.

Ingrediënten voor het bereiden van groene smoothies

Een groene smoothie recept bestaat altijd uit drie hoofdingrediënten, namelijk groene bladgroente, fruit en een vloeistof. Er kunnen 1 of meer soorten groene bladgroente en fruit in een smoothie gebruikt worden.

Spinazie, boerenkool, sla, bleekselderij en andijvie zijn bladgroenten welke vaak als basis voor een groene smoothie worden gebruikt.

Banaan, sinaasappel, mango, appel, peer en kiwi zijn veel gebruikte fruitsoorten voor de bereiding van groene smoothies. Vrijwel iedere fruitsoort kan gebruikt worden maar sommige vruchten lenen zich niet goed als basis vrucht omdat deze een te overheersende of en te uitgesproken smaak hebben. Voorbeelden hiervan zijn ananas en grapefruit, deze vruchten kunnen beter met mate gebruikt worden naast een vrucht met een minder uitgesproken smaak.

De vloeistof is nodig om de smoothie goed drinkbaar te maken en zorgt er tevens voor dat de groente en het fruit beter te mixen zijn in de blender. Water, kokoswater, amandelmelk en kokosmelk zijn veel gebruikte vloeistoffen. Omdat melk ongunstige detox effecten heeft wordt dit nooit gebruikt als vloeistof in groene smoothies.

Om extra voedingsstoffen zoals eiwitten en essentiële vetzuren aan de groene smoothie toe te kunnen voegen kan gebruik gemaakt worden van superfoods. Avocado’s worden gebruikt vanwege de gezonde vetzuren. Daarnaast wordt veel gebruik gemaakt van hennepzaad, lijnzaad (vanwege de vezels), moerbeien, zonnebloempitten en pompoenpitten.
Om de smoothie extra smaak te geven kan gebruik worden gemaakt van kruiden. Zo is kaneel is lekker in combinatie met banaan, appel en peer.